-->

En Başarılı 10 Askeri Komutan

Reklam

Askerlik bilgisi ve eylemleriyle büyük başarılar elde eden birçok erkek var. Ancak, yalnızca birkaç seçilmiş askeri deha, gerçekten de yaşayan en büyük askeri komutanlar olarak kabul edilebilir. Bu en büyük on seçimdir.

10) Hun Attila


Attila Hun, Orta Asya'dan modern Almanya'ya uzanan Hun İmparatorluğu'nun lideriydi. Batı ve Doğu Roma İmparatorluklarının en korkunç düşmanlarından biriydi. Attila, zulmüyle tanınıyordu. Balkanları iki kez işgal etti ve Galya'dan geçti.

9) Fatih William


Fatih William, İngiltere’nin yabancı bir güç tarafından başarıyla fethedildiği en son kez İngiltere’nin Norman istilasına öncülük etti. Ordusu, Londra’ya yürüyüşünden önceki Hastings savaşında İngiliz ordusunu yendi. İngiltere’nin kontrolünü ele geçirdiği ve saltanatının başlayacağı için İngiliz direnişi berbattı. İngiltere'nin geleneksel Anglo-Sakson kültürüne birçok önemli reform yapıp Anglo-Norman kültürünü hayata geçirdi.

8) Adolf Hitler


Hitler, Nazi Almanyasını ve Eksen Güçlerini kıtasal Avrupa'nın çoğunu ve Asya ve Afrika'nın bazı bölgelerini işgal etmeye yönlendirdi. II. Dünya Savaşı sırasında ABD, İngiliz ve Rusları uzak tutarken Fransa'yı mağlup etti. Orduları, askeri taktiklerin ustalaşmasıyla çok sayıda zafer kazanacaktı; Blitzkrieg. Sonunda Hitler savaşı kaybetti ve intihar etti.

7) Ghengis Khan


Ghengis Khan Moğol İmparatorluğu'nun kurucusuydu; tarihteki en büyük bitişik imparatorluk. Moğol İmparatorluğu, Orta Asya'nın önemli bir bölümünü işgal etti. Bunu, kuzeydoğu Asya'daki birçok göçebe kabileyi ve konfederasyonu bir araya getirerek başardı ve stratejik olarak Çin ve Asya'daki alanın çoğuna baskın düzenledi. Moğol İmparatorluğu, Avrasya'nın çoğunu ve Doğu Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğu'nun önemli bölgelerini içerecek şekilde devam edecek. Ghengis Khan, mükemmel askeri istihbarat ve taktikler ile Batı Xia ve Jin Hanedanlarına ve Khwarezmid İmparatorluğu'na karşı başarılı kampanyalar düzenledi.

6) Hannibal Barca


Hannibal, güçlü Roma İmparatorluğunu Alpler'in içinden işgal etti. Romalıları Trebia, Trasimene ve Cannae'da bir dizi savaşta yendi. Asla kişisel olarak Romalıların savaş alanını kaybetmediği için, İkinci Pön Savaşı'ndan sonra on yıldan fazla bir süre boyunca İtalya'daki Kartaca ordusunu sürdürdü. Roma düşmanları, kendi kullanımları için bazı taktiklerini bile benimsedi, şimdiye kadarki en büyük askeri stratejistlerden biri olarak kabul edildi.

5) Napolyon Bonapart


Napolyon Fransız Devrimi sırasında bir generaldi. Sonunda Fransız İmparatorluğu olarak Fransız Cumhuriyeti'nin mutlak kontrolünü ele geçirecekti. İtalya Konfederasyonu, İsviçre Konfederasyonu Arayüzü ve Ren Konfederasyonu Koruyucusu oldu. Orada sürgünde iken Elba adasının hükümetini ve ekonomisini yeniden düzenledi.

4) Julius Sezar


Julius Caeser, Roma Cumhuriyeti'nin ve ordusunun mutlak kontrolünü aldı. Pompey liderliğindeki bir İç Savaş'taki iyimserleri yendi ve onları Romalılara karşı birleştiren Vercingetorix liderliğindeki Galya Savaşları sırasında Alecia savaşında Galyalılar'ı mağlup etti. Sonunda Brutus tarafından öldürüldü.

3) Büyük İskender


Büyük İskender 30 yaşına kadar bilinen dünyanın çoğunu ele geçirdi. Bir zamanlar kudretli Pers İmparatorluğu'nu ezdi, Issus savaşında Darius III'ün çok daha büyük ordusunu yendi ve Helenistik kültürün imparatorluğu boyunca yayılmasını etkiledi. İskender ordularında falanks oluşumunun kullanımında ustalaştı.

2) Büyük Kyros


Büyük Cyrus, Medyan, Lidya ve Neo-Babil İmparatorluklarını fethederek, Achaemenid Pers İmparatorluğu'nun kurucusuydu. İmparatorluğu üç kıtaya yayıldı. Diğerlerinden farklı olarak imparatorluğu, yarattığı politik altyapı nedeniyle ölümünden çok sonra dayandı. Başarılarında Büyük İskender'den daha büyük olmasa da birçok kişi tarafından eşit olarak kabul edilir.

1) Mustafa Kemal Atatürk


Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ordusuna hizmet eden Atatürk; Çanakkale Cephesi'nde albaylığa, Sina ve Filistin Cephesi'nde ise Yıldırım Orduları generalliğine atandı. Savaşın sonunda Osmanlı İmparatorluğu'nun yenilgisini takiben Türk Kurtuluş Savaşı'ndaki Türk Ulusal Hareketi'ne önderlik etti. Türk Kurtuluş Savaşı sürecinde Ankara Hükûmeti'ni kurdu, Türk Orduları Başkomutanı olarak Sakarya Meydan Muharebesi'ndeki başarısından dolayı 19 Eylül 1921 tarihinde "Gazi" unvanını aldı ve mareşalliğe yükseldi, askeri eylemleriyle İtilaf Devletleri tarafından gönderilen askeri güçleri bozguna uğrattı ve Türk milletini zafere götürdü.

Reklam